Wysłany: 2008-09-14, 13:27 Długi Tor? zuzel na trawie?
ej kurde jestem na Sportowych Faktach dzien w dzien i czesto widze ze są jakieś jeszcze ligi na "długim torze" albo na trawie albo ten taki dziwny lodowy żużel co sie prawie bokiem jeździ... jest to popularne jakos bardziej w innych krajach? i jak to wogle wygląda?
Ostatnio zmieniony przez Jedriq_ 2010-03-08, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Na długim torze i na trawiue najwiecej sie smiga w Anglii i Niemczech. Kelvin Tatum był specjalistą długiego toru. Joe Screen też sie scigal na długim i na trawie.
Joe Screen na trawie:)
Na lodzie to ścigają sie w Skandynawii, Rosji, oraz Niemczech.
[ Dodano: 2008-09-14, 13:53 ]
duzo dłuzszy od naszych?
Joe nadal od czasu do czasu ściga się na trawie (było chyba nawet tak że nie przyjechał do nas na jakieś zawody przez to że startował gdzieś na trawie)
Joonas Kylmaekorpi ściga się na długim torze.
Na długim torze i na trawiue najwiecej sie smiga w Anglii i Niemczech
Zuzel na trawie, to chyba jakas atrakcja w Holandii, bo nie wiem czy maja tam tory klasyczne . Pamietam, jak w latach 90-tych swoich sil probowali w tym m.in. T.Gollob i Paluch ale nie szlo im za dobrze.
ROLAND napisał/a:
Na lodzie to ścigają sie w Skandynawii, Rosji, oraz Niemczech.
I w Austrii chyba tez
Dzieki zuzlowi na trawie/lodzie (nie pamietam dokladnie) dowiedzialem sie tez nie tak dawno, ze nawet w egzotycznej Mongolii ktos jezdzi na zuzlu
W Azji zaczęli jeździć w Malezji nie w Mongolii
Ale tam żużel zaczął się bardzo dobrze rozwijać, bo najpierw jeździli na słabszych maszynach, a w tej chwili już na normalnych
Tu jest filmik z jakichś zawodów w Kuala Lumpur. Tylko nie jadą sami Malezyjczycy bo przyjechali tam też zawodnicy z Australii i z jakichś innych państw też. Tylko, że u nas wcale nie znani
Kiedyś na sportowych faktach było o tym.
Żużel w Malezji
Poza tym w trenowanie Malezyjczyków zaangażował się też Ivan Mauger...
Tutaj znalazłem też filmik jak gościu jeździ po plaży. Szkoda, że u nas nie ma takich plaż Żużel na plaży
A kiedyś czytałem że jest żużel w Iraku i w RPA i to na sportowych faktach to drugie.A w Iraku jest jakiś żużlowiec co się Zalarykz czy jakoś tak nazywa a w Malezji też jest speedway .Fajnie by było jak by było tyle drużyn na SWC z różnych krajów że by było tak jak w piłce że fazy grypowe 1/8 i ćwierćfinał ale to na razie mażenia!!!
kiedyś to nawet jeden z RPA w Częstochowie na memoriale jeździł,
a raczej próbował między biegami, bo mu nie szło za bardzo,
ale zapomniałem jak się nazywał.
[ Dodano: 2010-07-26, 23:21 ]
Byron Bekker to chyba był
W styczniu chyba była lodowa gala. Odbyło się to na ul.Sobieskiego przy basenie ( w zime jest tam lodowisko) o 19:30 . Bilet był tani , bo sam byłem . W 2 pierwszych biegach aż 5 się wyje**** . Oczywiście wygrał Drabik